Je bent dus op zoek naar cellolessen. Hartstikke mooi dat je de muziekcursussen bij Co erop naslaat! We maken onderscheid in abonnementen en individuele lessen. Bekijk maar snel welke mogelijkheden we hebben voor cello.

Eerst proberen? Neem een gratis proefles!

Want soms kun je gewoon niet kiezen. Je maakt kennis met het instrument, de les en de docent. Dat maakt het eenvoudiger.

Neem een proefles!

Bekijk het cursusaanbod cello

Cello voor jeugd abonnement
6 - 20 jaar 04-09-'23

Vanaf € 231,- Meer info
Cello voor jeugd individueel
6 - 20 jaar 04-09-'23 36 lessen

Vanaf € 375,- Meer info
Cello voor volwassenen abonnement
21+ jaar 10 lessen 04-09-'23

Vanaf € 270,- Meer info


Wat is een cello?

De cello hoort bij de familie van de strijkinstrumenten. De cello is een eigenlijk een hele grote viool, hij staat met een pin op de grond en je houdt hem tussen je benen vast. De cello heeft vier snaren die je met een strijkstok, die je in je rechterhand houdt, aanstrijkt om de toon er uit te krijgen. Door met de vingers van je linkerhand de snaren op de cello in te drukken verander je de toonhoogte. Cello is daarom net als viool moeilijk om te leren maar wel de koning van de instrumenten!

Een nieuwe cello kost ongeveer 2000,- euro. Maar het is veel beter om te huren, vooral als je nog niet aan een volwassen instrument toe bent. De docent zal je doorsturen naar een vioolbouwer voor informatie en huurkosten. Koop je een tweedehands instrument, vraag dan de cellodocent bij Co om ernaar te kijken voordat je deze koopt.

Wat ga je leren?

Bij Co leer je eerst hoe je geluid uit de cello krijgt. Daarna leer je stap voor stap steeds meer tonen door met de strijkstok een andere snaar aan te strijken en met je vingers op de snaren de tonen hoger of lager te maken. Met de strijkstok maak je de toon. In de les proberen we de toon zo mooi mogelijk te maken. Je leert tegelijkertijd met het cello spelen ook noten lezen. Je moet wel regelmatig oefenen om liedjes te kunnen spelen. Maar dat maakt het net leuk. We gebruiken oefenmateriaal dat je samen met de docent uitzoekt. Je speelt nooit iets wat je niet leuk vindt. En mooi meegenomen: met muziek maken train je ook je hersenen!

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt alleen én samen met meerdere cello’s of andere instrumenten spelen. Of In een groot orkest, zoals een symfonieorkest. Daar zitten veel violen in maar ook veel cello’s, denk maar aan het Johan Straussorkest van Andre Rieu! In de cellolessen bij Co spelen we ook veel samen.

Venlo en Tegelen hebben beiden een symfonieorkest waar je je, als je al goed kunt spelen, kunt aanmelden. In de gemeente Peel en Maas is geen symfonieorkest maar kun je toch celloles.

Co organiseert ook concertjes waaraan je mee mag doen. Je kunt dan laten zien wat je al kan.

Als je heel veel talent hebt en het leuk vindt om heel veel te oefenen zou je ook van cello spelen je beroep kunnen maken. Je gaat dan na je middelbare school naar het conservatorium waar je toelatingsexamen voor doet. Co verzorgt de vooropleiding hiervoor.

Wanneer kun je met cello beginnen?

Je kunt bij Co met celloles beginnen vanaf een jaar of zes, maar ook volwassenen kunnen op latere leeftijd nog beginnen. Er zijn cello’s in verschillende maten, dus er wordt gekeken welke maat cello bij je leeftijd past. Vanaf een jaar of 12 ga je op een volwassen instrument spelen.

De cello kan als solo instrument gebruikt worden maar klinkt met zijn lage bastonen ook prachtig in een begeleiding. Je hebt wel een goed gehoor nodig om mooi zuiver te kunnen spelen, wij hebben n.l. geen fretten(vakjes op de hals) zoals een gitaar die heeft.

Verschillende varianten celloles

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van celloles: individueel (een jaar lang privéles) of een abonnement (voor een maximaal aantal privélessen).

Je leert het van de beste

Maak kennis met onze cellodocenten


Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 355 6111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres