Hulp nodig? Cultuurcoaches zijn er voor jou!


Zoek je hulp bij het realiseren van culturele plannen of project? In de regio Venlo is een netwerk van cultuurcoaches actief die jou als particulier, ondernemer of jouw vereniging op gang kan helpen. Ze bieden ondersteuning en hebben een verbindende functie met een focus op aantal aandachtsgebieden.

In het algemeen zijn cultuurcoaches gericht op het bevorderen van cultuur als een belangrijke bijdrage aan de samenleving en het versterken van de culturele gemeenschap. Door het organiseren van culturele evenementen, zoals festivals, concerten, tentoonstellingen en workshops, die mensen uit verschillende delen van de stad samenbrengen en die het culturele aanbod in de stad versterken.

  • Door het ondersteunen van lokale kunstenaars en culturele instellingen, bijvoorbeeld door het faciliteren van werkruimtes, het bieden van mentoring en het organiseren van netwerkbijeenkomsten.
  • Door het bevorderen van de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij culturele activiteiten, bijvoorbeeld door het opzetten van vrijwilligersprogramma's en het aanbieden van cursussen en trainingen.
  • Door het opzetten van samenwerkingen tussen verschillende partijen, zoals gemeenten, lokale organisaties en scholen, om het culturele aanbod in de stad te versterken en te verspreiden.
  • Door het creëren van platformen waarop kunstenaars en culturele instellingen hun werk kunnen laten zien en waarop de lokale gemeenschap kan reageren en deelnemen.
  • Door het ontwikkelen van beleid en strategieën om het culturele klimaat in de stad te versterken en te ondersteunen, bijvoorbeeld door het opstellen van een cultuurnota of het opzetten van een cultuurfonds.

Deze korte documentaire van Bart Coenders toont de werkwijze van de Venlose cultuurcoaches bij het project Turbo Talent zoals dat in de Blerickse Wijk Vastenavondkamp plaatsvond.

Wat zijn Cultuurcoaches?

Cultuurcoaches zijn professionals die mensen en organisaties helpen bij het ontwikkelen en versterken van hun vaardigheden en kennis. Ze helpen burgers, instellingen, muziekverenigingen en ondernemers bij het organiseren van evenementen, het ontwikkelen van erfgoed en bevorderen van diversiteit.
In de regio Venlo staat een netwerk van cultuurcoaches voor je klaar. Waar kunnen we jou mee helpen?
Venlose Cultuurcoaches
Venlose cultuurcoaches
Cultuur(coach) in de wijk

Dichtbij de mensen, daar draait het om bij cultuur in de wijk. We helpen culturele initiatieven op weg en ondersteunen, adviseren en verbinden initiatiefnemers met het (culturele) netwerk van actieve burgers en organisaties in de gemeente Venlo.

Jeugd en jongeren

De jeugd heeft de toekomst. Om jongeren op weg te helpen en ze de waarde van kunst en cultuur te laten zien én ervaren verbinden onze cultuurcoaches het culturele veld aan de wereld van onderwijs en vrije tijd. En omgekeerd.

Amateurverenigingen

De gemeente Venlo kent een rijk cultureel verenigingsleven. Harmonieën, fanfares, koren en toneelverenigingen kennen een lange traditie. Amateurkunstenaars zijn verenigd in diverse schilder- en fotoclubs. Als cultuurcoaches zoeken wij verbinding en staan we klaar om amateurkunsten in de gemeente Venlo te versterken.

Zoek je geld voor jouw project?

Woon je in de gemeente Venlo en heb je een cultureel of kunstzinnig idee om jouw buurt, dorp of gemeente een positieve boost te geven? Crowdfunding Venlo en de cultuurcoaches helpen je met crowdfunding en crowdsourcing het geld en de hulptroepen te verzamelen zodat jij jouw idee kunt realiseren.

Bekijk de website van Crowdfunding Venlo

Cultuurcoaches ondersteunen op de volgende gebieden:

Ledenwerving

Hoe werf je nieuwe leden in een vrijetijdsmarkt waarin jullie je onderscheiden? Wij denken mee over doelgroepanalyse, wervingsstrategie en een wervingsplan.

Sponsor- en fondsenwerving

Het werven van extra inkomsten is een hele uitdaging. Fondsenwerving, sponsoren en crowdfunding zijn wellicht een goede bron van inkomsten voor jullie vereniging.

Ledenbehoud

Je leden zijn je beste ambassadeurs. Het behouden van (jeugd)leden is prioriteit nummer 1. Weten jullie wat leden bezig houdt? Wij helpen met ledenonderzoek en het opstellen van actieplannen.

Beleid en bestuur

Het besturen van een culturele vereniging is een uitdagende vrijetijdsbesteding. Maar hoe vind je geschikte bestuursleden en ondersteun je ze met hun verantwoording en beleid?

Accommodatie

Een eigen plek, huren of een accommodatie delen met anderen? Wij denken desgewenst hierover mee en adviseren over onderhoud, veiligheid en de drank- en horecawet.

Financiën

De administratie op een bierviltje is gelukkig verleden tijd. Venlose cultuurcoaches denken mee over professionalisering van de financiële administratie en bijvoorbeeld subsidieverantwoordingen.

Wet- en regelgeving

Voor alles is er wel een wet of regel. Soms is door de bomen het bos niet meer te zien. Cultuurcoaches helpen mee om al deze regels, van bestuursaansprakelijkheid tot bedrijfshulpverleners, niet als last te zien, maar als hulpmiddel om de gemeente Venlo cultureel te verrijken.

Vrijwilligers

Als je het goed aanpakt is het werken met vrijwilligers een zegen. Maar ook in de culturele sector geldt dat vrijwillig meedoen niet vrijblijvend is. Heldere afspraken en een goede begeleiding van mensen is cruciaal. Cultuurcoaches hebben kennis en ervaring om een gedegen vrijwilligersbeleid op te zetten én uit te voeren.

PR & communicatie

Waar zijn jullie mee bezig, welke activiteiten staan op de planning en wat doen jullie eigenlijk allemaal? Goede pr en effectieve communicatie zorgen ervoor dat jullie je verhaal op een goede manier overbrengen.

Wil je hulp van een cultuurcoach? Neem contact op:

Eric Lamers
Cultuurontwikkelaar
Bel: 077 355 6111Meer meedoen door middel van kunst en cultuur

Maatschappelijke ontwikkeling

Deelname aan cultuur vergroot niet alleen het welzijn van jezelf, het vergroot ook de leefbaarheid voor alle mensen om je...

Lees meer
Persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkel jezelf en geef betekenis aan je leven. Jezelf leren uiten en dichter bij je gevoel staan, creatiever leren denken...

Lees meer
Bedrijfsleven en organisaties

Kunst en cultuur zijn niet alleen leuk, het kan je ook helpen. Een nog beter lopend team, grenzen verleggen of...

Lees meer
Tegemoetkoming voor jeugd en volwassenen

Voor families met een laag inkomen en mantelzorgers bestaan er initiatieven om met een tegemoetkoming toch hun passie te ontdekken...

Lees meerCo. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 355 6111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres