Programmalijn Identiteit


Wie ben jij en hoe verhoudt jij je tot anderen? Culturele activiteiten bieden de mogelijkheid om de eigen identiteit te verkennen en te versterken door middel van creatieve expressie en het delen van culturele ervaringen met anderen.

Het kan bijdragen aan het versterken van zelfbewustzijn en zelfacceptatie, en kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met andere mensen en culturen. Samen met partners investeert Co in de programmalijn Identiteit.

Wie ben jij, wie zijn we?
Kunst en cultuurparticipatie kunnen je helpen bij het zoeken naar je identiteit als individu door middel van het bieden van platforms en gelegenheden waar je je culturele achtergrond, geschiedenis en ervaringen kunt uitdrukken en delen met anderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het beoefenen van een culturele activiteit die bij je interesses en behoeften past, het maken van kunst of het bezoeken van culturele evenementen en activiteiten.

Gedeelde identiteit
Door deel te nemen aan deze soorten activiteiten, kun je je culturele identiteit ontdekken en versterken, en je kunt ook verbinding maken met andere mensen met dezelfde culturele achtergrond. Dit kan je helpen om je beter te voelen over jezelf en om je culturele identiteit te omarmen en uit te drukken.

Sociale gelijkwaardigheid
Bovendien kan actieve cultuurparticipatie ook bijdragen aan het zoeken naar de identiteit van het collectief door middel van het creëren van gelegenheden waarbij mensen samenkomen en hun culturele achtergrond, geschiedenis en ervaringen delen. Dit kan leiden tot een versterking van de sociale cohesie en een vermindering van sociale ongelijkheid binnen een gemeenschap, en kan bovendien ook bijdragen aan het creëren van een rijke en diverse culturele omgeving waarin mensen zich welkom en geaccepteerd voelen.

Een verzameling individuen

Ontdek jezelf en verbind je met de wereld om je heen door deel te nemen aan culturele activiteiten. Van dans en theater tot muziek en kunst, je kan je eigen identiteit verrijken en bijdragen aan een rijkere samenleving. Actieve kunstbeoefening laat ons samen groeien en onszelf en elkaar verrijken

Projecten in de programmalijn Identiteit

Urban

Urban culture is populair vanwege haar diversiteit, expressie en weerspiegeling van de maatschappij. Het biedt een unieke manier van zelfexpressie en het creëren van een gemeenschapsgevoel. Binnenkort meer info over de urbanprojecten powered by Co.

De Late Roeping

Je bent nooit te oud om te ontdekken wie je bent. De Late Roeping is een actief cultuurfestival voor ouderen met een jonge geest. Het doel van het seniorenfestival is senioren (hernieuwd) kennis te laten maken met actieve kunst- en cultuur beoefening. Na twee eerdere edities voor corona vindt de Late Roeping voorjaar 2023 voor de derde keer plaats.

Schrijverskamp Jacx

Hip hop platform Qwartier77 organiseerde met steun van Co een vierdaags schrijverskamp in Jacx.

Lees meer over het schrijverskamp

Meer weten over de programmalijn Identiteit?

Eric Lamers
Cultuurontwikkelaar
Bel: 077 355 6111

Deze aftermovie geeft een indruk van de eerste editie van De Late Roeping. De tweede editie vond plaats in samenwerking met het innovatieve high-tech festival STRP uit Eindhoven. Technologie x Senioren. In 2023 verkent Co de kansen van urban culture zoals hiphop en streetdance voor ouderen.

Samen met poppodium Grenswerk organiseerden we de afgelopen jaren meerdere edities van het Huiskamerfestival Oost West. Beginnende bandjes en muzikanten vormden duo's met meer ervaren collega's. De bijzondere huiskamersetting is zo intiem dat het zelfs de meest ervaren muzikant dwingt zich bloot te geven en de relatie met het publiek opnieuw leert verkennen.

In deze eerste Inspiratietrip reist chauffeur Roy Smolenaars (o.a. Beuzeltime, Memphis Maniacs) door groot Venlo op zoek naar inspiratiebronnen. Wat vormt een rockster tot wie hij is?

In een oude tourbus, die wordt aangedreven door het hemelse gezang van Forever Young, komt hij ergens aan de rafelranden van de stad rockicoon Peter Beeker (bekend van zichzelf en o.a. Ongenode Gasten en Drum & Beeker) tegen. Een trip naar Velden volgt. Peter gidst ons door zijn jeugd en inspiratiebronnen. Beuzelteam verantwoordelijk voor deze productie: Saartje Hoogland, Pieter Paul Timmermans en Roy Smolenaars.

Wie ben jij in relatie tot de ander?

Ken jezelf en je kent de samenleving. Identiteitsvorming is cruciaal voor persoonlijke groei en het creëren van een zinvol leven. Het helpt bovendien bij het bepalen van gemeenschappelijke waarden en normen. Daarom verkent de programmalijn Identiteit het individu in relatie tot de samenleving.

Andere programmalijnen Cultuur & Samenleving

Programmalijn Gezondheid

Vanuit de wetenschap dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in het welzijn van mensen, ontwikkelt Co een programmalijn Gezondheid. Het zelf beoefenen van een kunstvorm zoals dans, beeldend of muziek kan bijdragen aan het verminderen van stress, het versterken van emotionele stabiliteit en het bevorderen van de fysieke beweging. Het kan ook een uitlaatklep bieden voor creatieve uitdrukking en een positieve leefomgeving creeeren. Co investeert daarom in kennis, kunde en culturele ervaringen gericht op een gezonde geest en een gezond lichaam.

Lees meer...
Programmalijn Leefbaarheid

Samenleven doen we samen. Actieve kunst- en cultuurparticipatie draagt bij aan de verbetering van leefbaarheid door het creëren van sociale cohesie en verbinding tussen mensen, het bevorderen van mentale gezondheid en welzijn, en het versterken van een gevoel van trots en eigenaarschap in de gemeenschap. Het kan ook bijdragen aan de fysieke transformatie van de omgeving en het versterken van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.

Lees meer...
Programmalijn Actualiteit

Actieve kunst- en cultuurparticipatie zijn bij uitstek een middel voor het agenderen, bediscussiëren en ontwikkelen van actuele en thema's. Dit door het creëren van een platform voor creatieve expressie en uitdrukking van gevoelens en ideeën over actuele onderwerpen. Kunst en het zelf er mee bezig zijn dragen bij aan het versterken van het bewustzijn en begrip van deze onderwerpen bijvoorbeeld door middel van culturele uitwisseling en het delen van verhalen. Ook speelt kunst een rol in het bevorderen van verandering en het creëren van een ruimte voor dialoog en debat.

Lees meer...Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres