Cultuur & Samenleving


Dicht bij de mensen in hun eigen leefomgeving stimuleren we specifieke doelgroepen, van jonge kinderen tot ouderen, om kennis te maken met kunst en deel te nemen aan de samenleving door middel van culturele activiteiten.

Samen leven en leren

Kunst en cultuur kunnen een belangrijke rol spelen in een samenleving door mensen te helpen bij het ontdekken en uiten van hun emoties, gedachten en creativiteit. Het kan ook bijdragen aan het versterken van sociale cohesie en het creëren van gemeenschapsgevoel door mensen te verbinden via gemeenschappelijke culturele ervaringen en activiteiten. Bovendien kan deelname aan kunst en cultuur ook leiden tot persoonlijke ontwikkeling en groei, zoals het verbeteren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van een breder perspectief.

Kunst en cultuur worden vaak gestimuleerd als middel voor maatschappelijke ontwikkeling omdat ze het potentieel hebben om positieve veranderingen teweeg te brengen in de samenleving. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het bevorderen van kritisch denken en het versterken van tolerantie en respect voor andere culturen en perspectieven. Ook kan kunst en cultuur bijdragen aan het oplossen van sociale problemen en het bevorderen van duurzame ontwikkeling.

Stimuleer de samenleving

Er zijn verschillende manieren waarop we kunst en cultuurparticipatie stimuleren, zoals het organiseren van activiteiten en kunst dicht bij de mensen zelf. Dit zorgt ervoor cultuur toegankelijk is voor een breed publiek en dat mensen de kans krijgen om mee te doen en er van te genieten.

Thema's waar we gericht kunst als middel inzetten:

Gezondheid

Vanuit de wetenschap dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in het welzijn van mensen, ontwikkelt Co een programmalijn Gezondheid. Het zelf beoefenen van een kunstvorm zoals dans, beeldend of muziek kan bijdragen aan het verminderen van stress, het versterken van emotionele stabiliteit en het bevorderen van de fysieke beweging. Het kan ook een uitlaatklep bieden voor creatieve uitdrukking en een positieve leefomgeving creeeren. Co investeert daarom in kennis, kunde en culturele ervaringen gericht op een gezonde geest en een gezond lichaam.

Ga naar de programmalijn Gezondheid
Identiteit

Wie ben jij en hoe verhoudt jij je tot anderen? Culturele activiteiten bieden de mogelijkheid om de eigen identiteit te verkennen en te versterken door middel van creatieve expressie en het delen van culturele ervaringen met anderen. Het kan bijdragen aan het versterken van zelfbewustzijn en zelfacceptatie, en kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met andere mensen en culturen. Samen met partners investeert Co in de programmalijn Identiteit.

Programmalijn Identiteit
Leefbaarheid

Samenleven doen we samen. Actieve kunst- en cultuurparticipatie draagt bij aan de verbetering van leefbaarheid door het creëren van sociale cohesie en verbinding tussen mensen, het bevorderen van mentale gezondheid en welzijn, en het versterken van een gevoel van trots en eigenaarschap in de gemeenschap. Het kan ook bijdragen aan de fysieke transformatie van de omgeving en het versterken van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.

Ga naar de programmalijn Leefbaarheid
Actualiteit

Actieve kunst- en cultuurparticipatie zijn bij uitstek een middel voor het agenderen, bediscussiëren en ontwikkelen van actuele en thema's. Dit door het creëren van een platform voor creatieve expressie en uitdrukking van gevoelens en ideeën over actuele onderwerpen. Kunst en het zelf er mee bezig zijn dragen bij aan het versterken van het bewustzijn en begrip van deze onderwerpen bijvoorbeeld door middel van culturele uitwisseling en het delen van verhalen. Ook speelt kunst een rol in het bevorderen van verandering en het creëren van een ruimte voor dialoog en debat.

Programmalijn Actualiteit

Meer weten? Neem contact op!

Eric Lamers
Cultuurontwikkelaar
Bel: 077 355 6111

Meer weten?

Meedoen door middel van Kunst en Cultuur

Lees hier meer over hoe je door middel van kunst en cultuur actief mee kan doen aan de samenleving

Meedoen door middel van kunst en cultuur
Hulp van een cultuurcoach?

Heb jij ideeën en zoek je hulp om ze te realiseren? Lees dan wat een cultuurcoach voor jou kan betekenen.

Venlose Cultuurcoaches


Meer cultuurloket

Cultuurloket voor jou in je vrije tijd

Om jou op weg te helpen in de wereld van kunst en cultuur is er dit cultuurloket. Ben je op...

Lees meer
Cultuurloket voor amateurverenigingen

Noord Limburg heeft een rijk verenigingsleven. Harmonies, brassbands, koren, fanfares en zangverenigingen kennen een lange traditie. Speciaal voor muziekverenigingen, maar...

Lees meerCo. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres