Lokaal C


Lokaal C is de treffende naam voor het project waarmee we in Noord Limburg uitvoering geven aan Cultuureducatie met Kwaliteit.

Op avontuur met cultuur

Lokaal C organiseert als een cultureel reisbureau, een groot aantal expedities waarin reisgenoten uit onderwijs en cultuur samen nieuwe vormen van cultuureducatie verkennen.

Reisinspiratie

In Noord-Limburg hebben we al de nodige reiservaring. Als we op eerdere reizen terugkijken, zien we hoeveel inspiratie en creativiteit het iedereen bracht.

Visie op cultuuronderwijs

De scholen werkten allemaal al aan hun visie op cultuureducatie en de culturele omgeving is meer betrokken geraakt dan voorheen. We leerden dat samen op pad gaan ons allemaal meer brengt.

Reisplannen

De reisplannen voor het nieuwe avontuur maakten we samen met onze partners, de scholen verenigd in Cultuurpad en de cultuurcoaches uit de regiogemeenten. Maar ook samen met cultuurmakers, leerkrachten, ambtenaren en vooral ook samen met kinderen.

Reisdoelen

De reisdoelen staan vast en sluiten aan bij de doelen van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook zijn er doelen aangegeven door de gemeenten en provincie Limburg, zoals de aandacht voor de culturele infrastructuur en de continuering van muziekonderwijs.

Bekijk hier het interview met Eric Lamers waarin hij uitleg geeft over de werkwijze waarop Lokaal C in Noord Limburg uitvoering geeft aan Cultuureducatie met Kwaliteit.

Samen dingen ontdekken

Co werkt als cultuurontwikkelaar per definitie samen met het onderwijs én het culturele veld om inspirerend cultuuronderwijs te realiseren. Werk jij nog niet samen met Co, maar wil je de kansen verkennen. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op! Dan gaan ze samen op reis.

Reisdoelen Lokaal C expedities

Curriculumvernieuwing

Integratie cultuur in curriculumvernieuwing (leergebied kunst en cultuur)

Meer weten over het nieuwe curriculum in het primair onderwijs?
Samenwerkingsvormen
Cultuurmakers
Toegankelijkheid
Maakplezier
Muziekonderwijs

Creatieve vervangerspool leerkrachten basisschool

Wat kunnen kunstenaars en cultuurmakers betekenen op een moment dat de leerkracht plotseling uitvalt? Vijf onderwijskoepels in Noord Limburg gaan het experiment aan met de Creatieve Vervangerspool.

Wat zijn voorbeelden van expedities?

De supertalenten van SO school De Wijnberg ontwikkelde met cultuurmakers een methode om hoorspelen te integreren in het onderwijs. De leerlingen bedachten zelf de verhaallijn, de beelden en de geluiden bedacht. Zouden ze later stemacteur, scenarioschrijver of presentator of presentatrice worden?

Co helpt het onderwijs om samen met het culturele veld effectief en inspirerend cultuuronderwijs te ontwikkelen.

In dit geval ging de afdeling Social Studies van Gilde Opleidingen in Venlo de uitdaging aan om hun kunst in te zetten om hun onderwijs te verrijken. Samen met seniorenkoor Forever Young doorliepen ze een intensief proces. Leerlingen werden gekoppeld aan een doelgroep met wie ze later gaan werken.

Taalbrug x Odapark x Marres x Beuzeltime

In deze video zie je hoe leerlingen van groep 5 van Taalbrug Junior Venlo te hulp schoten toen Bennie van Gister met een probleem langs kwam. Bennie heeft in het Odapark in Venray een hele mooie plek waar een kunstwerk moet komen, maar dat is er nog niet.. Samen roepen ze de hulp in van Marres.

Lokaal C zorgt voor een duidelijke koers, goede samenwerking tussen onderwijs en cultuur. Voor elke expeditie werken we met ervaren reisleiders. Omdat niet iedereen mee wil of kan reizen zorgen we dat iedereen goed op de hoogte blijft van de belevenissen. We delen onze reisverhalen.

Reisgenoten

Co werkt als penvoerder intensief samen met scholen zoals verenigd in Cultuurpad, cultuurcoaches en consulenten in de gemeenten Beesel, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Venlo, én een keur aan culturele instellingen en cultuurmakers.

Een bijdrage leveren aan expedities van Lokaal C?

Henriette Stroucken
Projectleider Lokaal C - Cultuureducatie met Kwaliteit Noord Limburg
Bel: 0630230029
Lokaal C gaat op avontuur met cultuur en verkent in 72 expedities de kansen en mogelijkheden van innovatief en spannend cultuuronderwijsLokaal C investeert in de professionalisering van leerkrachten, schooldirecties, educatief medewerkers, vrijwilligers en cultuurmakers op het gebied van cultuuronderwijs
Uit de oude doos: Programmalijnen uit de jaren 2017-2020

Geïntegreerd cultuuronderwijs

Lokaal C ondersteunde tussen 2016 en 2021 scholen bij de integratie van cultuureducatie in het primair onderwijs in Noord Limburg

Geïntegreerd cultuuronderwijs
School en de culturele omgeving

Lokaal C stimuleerde in de jaren 2017-2020 de ontwikkeling van kennis en kunde m.b.t. cultuureducatie in het culturele veld.

School en de culturele omgeving
Deskundigheids- bevordering

Lokaal C bevorderde in de perdiode CMK2 16-20 de deskundigheid over cultuureducatie in het onderwijs en culturele veld.

Bekijk hier projecten in deze programmalijn

Cultuurfestival Lokaal CMK

Cultuurfestival CMK 2019 vond plaats bij Emmaus Feniks in het voormalige Trappistenklooster Ulingsheide in het prachtige Tegelen. Cultuurmakers, leerkrachten, schooldirecteuren en bestuurders van culturele instellingen uit heel Noord-Limburg kwamen bij elkaar om inspiratie op te doen.

Download hier het logo van Lokaal C en financieringspartners.

DOWNLOADS

Lokaal C wordt financieel mogelijk gemaakt dankzij partners zoals het Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Venlo en de provincie Limburg.
Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres