Programmalijn Actualiteit


Kunst kan een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het onderwerp en de aanpak die gekozen wordt.

Bewustzijn actuele thema's
Kunst kan dienen als middel om bewustzijn te creëren over actuele thema's. Bijvoorbeeld door middel van tentoonstellingen of kunstwerken die specifiek gericht zijn op een bepaald onderwerp. Deze kunstwerken kunnen mensen aanmoedigen om na te denken over het onderwerp en om zich te verdiepen in de problematiek.

Aanpakken urgente zaken
Daarnaast kan actieve kunstparticipatie ook een rol spelen bij het aanpakken van actuele thema's. Dit houdt in dat mensen zelf actief betrokken raken bij het maken van kunst die gericht is op het aanpakken van een bepaald onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het organiseren van workshops of andere evenementen waarbij mensen samen kunst maken en zo bijdragen aan het bewustzijn en het oplossen van actuele thema's.

Maatschappelijke vraagstukken
In beide gevallen kan kunst en actieve kunstparticipatie dus een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken. Het kan helpen om bewustzijn te creëren en om mensen te betrekken bij het oplossen van deze problemen.

Kunst als katalysator bij urgente uitdagingen

Zet cultuurparticipatie is als middel en gebruik kunst als wapen tegen urgente maatschappelijke problemen. Ken jij actuele issues die aandacht of een oplossing verdienen? Meld je bij Co en laten we samen verandering teweegbrengen!

Projecten in de programmalijn Actualiteit

Vluchtelingencrisis

Het drama van oorlogsvluchtelingen is ongekend groot. Als vluchtelingen eenmaal in Nederland zijn kunnen kunst en cultuur een middel zijn om rust te vinden en het een en ander te verwerken. Ten tijden van de vluchtelingencrisis in Syrië verzorgde Co maandenlang dagelijkse programma's voor zo'n 50 jonge vluchtelingen. De oorlog in de Oekraïne zorgt momenteel voor een stroom van mensen, van heel jong tot oud, die we met verschillende activiteiten helpen de zinnen te verzetten en zich thuis te laten voelen in Noord Limburg.

Grensoverschrijdend flirten

'Wat is de grens tussen flirten en grensoverschrijdend gedrag?', die vraag legde het Limburgse feministische platform Aangenaam neer bij drie cultuurmakers. Fashiondesigner Irene Heldens (House of Confetti) en ontwerpers Bart Engels (Studio Denk) en Sjeng van Velzen (Studio Jean) pakte de handschoen op. Binnenkort meer informatie...

Aan de slag met een urgente en maatschappelijke uitdaging?

Eric Lamers
Cultuurontwikkelaar
Bel: 077 355 6111

Yanal (destijds 15) en Sally (destijds 17) waren koud vijftien weken in Nederland toen ze op bijzondere wijze hun dank betuigde aan Venlo. In het speciale activiteitenprogramma van Co voor Syrische vluchtelingen maakten ze voorzichtig kennis met Nederland én met de lokale cultuur. Met kerstmis namen ze deze video op als dank voor het warme welkom dat ze in de stad kregen na hun vlucht uit Syrisch oorlogsgebied.

De twee zingen in deze video de Venlose klassieker Venlo, stedje van lol en plezeer.

Creatieve oplossingen

Social design is een benadering die zich richt op het oplossen van maatschappelijke problemen door middel van kunst en ontwerp. Dit kan gedaan worden door middel van onderzoek, samenwerking en co-creatie met de betrokkenen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Andere programmalijnen Cultuur & Samenleving:

Programmalijn Gezondheid

Vanuit de wetenschap dat kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in het welzijn van mensen, ontwikkelt Co een programmalijn Gezondheid. Het zelf beoefenen van een kunstvorm zoals dans, beeldend of muziek kan bijdragen aan het verminderen van stress, het versterken van emotionele stabiliteit en het bevorderen van de fysieke beweging. Het kan ook een uitlaatklep bieden voor creatieve uitdrukking en een positieve leefomgeving creeeren. Co investeert daarom in kennis, kunde en culturele ervaringen gericht op een gezonde geest en een gezond lichaam.

Lees meer...
Programmalijn Identiteit

Wie ben jij en hoe verhoudt jij je tot anderen? Culturele activiteiten bieden de mogelijkheid om de eigen identiteit te verkennen en te versterken door middel van creatieve expressie en het delen van culturele ervaringen met anderen. Het kan bijdragen aan het versterken van zelfbewustzijn en zelfacceptatie, en kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met andere mensen en culturen. Samen met partners investeert Co in de programmalijn Identiteit.

Lees meer....
Programmalijn Leefbaarheid

Samenleven doen we samen. Actieve kunst- en cultuurparticipatie draagt bij aan de verbetering van leefbaarheid door het creëren van sociale cohesie en verbinding tussen mensen, het bevorderen van mentale gezondheid en welzijn, en het versterken van een gevoel van trots en eigenaarschap in de gemeenschap. Het kan ook bijdragen aan de fysieke transformatie van de omgeving en het versterken van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.

Lees meer...Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres