Goltzius Galerie


Alle disciplines binnen de afdeling beeldend exposeren regelmatig hun werk. Loop gedurende het jaar eens binnen in de Goltzius Galerie om de resultaten te bekijken. Ieder cursusjaar is er een grote eindtentoonstelling van alle cursisten, een geweldige afsluiting van een kunstzinnig jaar!

GG #53 | De ontmoeting - april 2024

De cursisten Sculpturale Keramiek van Arjen Markenstein en de cursisten Masterclass Schilderen van Monique Romeijn exposeren samen in de Goltzius Galerie. Een ontmoeting tussen 2D en 3D, waarbij de mogelijkheden van technieken een uitdaging vormen voor beide disciplines.

GG #52 | Droomhuizen - februari 2024

Je eigen droomhuis, wie droomt daar nou niet over! Leerlingen van Kids & Kunst én Young Artist zijn met dit thema aan de slag en hebben hun droomhuizen tot leven gewekt. Van boomhutten gemaakt van hout tot huizen gebouwd met de 3D pen. Elk huis vertelt een uniek verhaal. Van moderne Skylines tot uitzichten op steden die zo uit 1001 nacht lijken te komen. Aan fantasie geen gebrek.

GG #51 | TAART - december 2023

Cursisten van o.a. Tekenen en Schilderen, Abstract Schilderen, Sculpturale Keramiek en meer zijn aan de slag gegaan met het thema TAART en zijn tot zeer gevarieerde werken gekomen. Deze feestelijke winterexpo wordt op vrijdag 1 december geopend, mét TAART! Deze expositie zal lopen tot 22 december. Een expositie met een thema die je doet watertanden. De cursisten hebben zich laten inspireren door de zoete verleiding van taart en hebben hun creativiteit laten stromen als glazuur op een versgebakken lekkernij. Laat je meeslepen door de zoete harmonie van kleuren en vormen en ontdek de kunst van het bakken met klei en het glazuren met verf. Om je vingers bij af te likken!

GG #50 | Foto expositie | FC Venlo, FV Océ en AFV Blerick - oktober 2023

Deze expositie is een wel hele bijzondere samenwerking tussen drie fotoclubs in de gemeente Venlo, namelijk Fotoclub Océ, AFV blerick en Fotoclub Venlo.

GG #49 InBeeld 2023 | Nieuwe verlangens - mei 2023

InBeeld 2023, dé prijs voor de beeldende amateurkunst in Nederlands- en Belgisch-Limburg! Dit keer staat de prijs in het teken van het thema 'nieuwe verlangens'. Amateurkunstenaars konden tot en met 31 maart hun zelfgemaakte kunstwerken in dit thema opsturen. Ieder werk dingt mee voor de InBeeld Prijs 2023. Middels diverse voorrondes door beide provincies worden de werken geëxposeerd en door een jury geselecteerd voor de finale-expositie. De andere expo-voorrondes zijn in in andere centra in Genk (BE), Tongeren (BE), Weert, Roermond, Sittard, Geleen en Kerkrade. Een vakjury beoordeelt de werken op artistieke kwaliteit (originaliteit, zeggingskracht en toegepaste techniek) en verbeelding van het thema. Ook is er per voorronde een publieksprijs. Winnaars van de voorrondes worden in juli 2023 tentoongesteld tijdens de finale expositie, waarbij de winnaars van de InBeeld Prijs 2023 bekend worden gemaakt. De hoofdprijs is een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast is er een tweede prijs van 150 euro en een derde prijs van 100 euro. De InBeeld Prijs is een co creatie tussen Co. de Cultuurontwikkelaar en het Huis voor de Kunsten Limburg.

GG #48 Kleine Kruipers - maart 2023

Vanaf vandaag is de nieuwe expositie Kleine Kruipers te bezichtigen in ons Goltzius Galerie. Cursisten van Kids & Kunst, Young Artist en Fotografie voor gevorderden hebben de handen ineen geslagen voor een wel zeer unieke tentoonstelling. Cursisten van Kids & Kunst en Young Artist hebben (fantasie)insecten gemaakt van diverse mediums. Van libellen gemaakt met de 3D pen tot aan schilderijen van diverse prachtige motten. Er is zelfs een insectenhotel! Cursisten van Fotografie voor gevorderden zijn met hun camera op weg geweest om de meest prachtige insecten op de camera vast te leggen. Van de kleurige vleugels van een vlinder tot aan de unieke patronen van het lieveheersbeestje.

GG #47 Fotoclub Venlo exposeert - januari 2023

Fotoclub Venlo viert 100 jarig bestaan met een prachtige foto expositie in de Goltzius Galerie. Tijdens deze tentoonstelling zullen zo’n 100 foto’s van huidige leden te zien zijn. In diverse vitrines worden o.a. oude krantenknipsels getoond die de geschiedenis van de club vertellen. Verder is er een grote diversiteit aan oude camera’s te bewonderen. Tot voor kort werd gedacht dat Fotoclub Venlo in 1947 werd opgericht. Recent bleek uit diverse archieven, dat de VAVF (Venlose Amateur Fotografen Vereniging = voorloper van Fotoclub Venlo) al in 1923 is opgericht! Door deze nieuwe inzichten blijkt de club niet zoals gedacht in 2022 75 jaar, maar in 2023 100 jaar te bestaan! In 2022 werd er door de beperkingen van corona geen jubileum gevierd, maar 2023 gaat dit goed maken met een fantastisch mooi jubileum van 100 jaar Fotoclub Venlo.

GG #46 Ik mis, dus ik maak - November 2022

IK MIS, DUS IK MAAK toont hoe kunstbeoefening kan bijdragen aan het verwerken van verlies. Niet alleen het verlies van een dierbare, maar ook van gezondheid of een geboorteland. 'Rouw' is overal en we maken het allemaal mee. Voor dit project zijn Eva Geutjes en Renée Verberne in gesprek gegaan met zes mensen die elk een eigen verlies meedragen. Deze verhalen zijn door Renée vertaald naar gedichten. Deze gedichten dienen als basis voor de verschillende afdelingen om nieuw werk mee te creëren. Zo laat de afdeling Dans zich inspireren tot het maken van een aantal bijzondere perfomances en is de Beeldende afdeling aan de slag gegaan met doeken die zij, naar aanleiding van het gedicht, bewerken en beschilderen. Tijdens dit maakproces ontstaat iets heel moois. De persoonlijke verhalen van cursisten komen naar voren en er worden ervaringen gedeeld. Het schept verbinding en maakt rouw op een laagdrempelige wijze bespreekbaar en minder "eng".

GG #45 Natuur in de stad - Oktober 2022

De Goltzius Galerie toont een mooie foto-expositie van smartphone fotografiedocente Astrid Roox en haar cursisten. Door ogenschijnlijk gewone beelden uit te vergroten en in een breder perspectief te plaatsen zie je ineens een heel ander beeld en hoe krachtig de natuur is.

GG #44 Alles op een rijtje - September 2022

Onder de titel: ALLES OP EEN RIJTJE laten leden van Fotoclub Venlo fotoseries zien in de Goltzius Galerie in Co. Foto’s naast elkaar beïnvloeden elkaar, doordat je als kijker onbewust de indrukken gaat verbinden, die de afzonderlijke foto’s maken. Op die manier kunnen foto’s elkaar aanvullen, versterken en samen een verhaal vertellen dat meer diepgang heeft dan één enkele foto. Het maken van fotoseries is een bijzondere (en moeilijker) vorm van fotografie. Bij elkaar passende beeldtaal, vorm en voldoende samenhang zijn essentiële elementen daarbij. 10 leden van Fotoclub Venlo werkten in 2021-2022 vijf maanden onder begeleiding van Fotobondmentor Jan Nabuurs aan het ontwikkelen van een eigen fotoserie. Voor sommigen betekende dat, dat ze hun foto’s telkens verbeterden en verfijnden, anderen maakten juist regelmatig een nieuwe serie om het geleerde in de praktijk te brengen. De ge-exposeerde series geven een interessante dwarsdoorsnede van Fotoclub Venlo. Inmiddels zijn enkele van deze series door de Afdeling Limburg van de Fotobond genomineerd voor deelname aan een landelijke wedstrijd. Een mooi bewijs van kwaliteit!

GG #43 Aan de hand - Juni 2022

​Aan de hand is een kunstproject ontwikkeld door Suzanne Berkers waarin handen het uitgangspunt vormen voor een portret van onze samenleving in deze tijd. Handen zijn veelzeggende lichaamsdelen, ze werken en zorgen, strelen en duwen, groeten, bidden en gebaren. Tijdens de corona pandemie werd alles anders, we moesten afstand houden, mochten elkaar niet aanraken, niet knuffelen en geen handen schudden. De impact was enorm. Het project Aan de hand laat zien dat al deze handen onmisbaar zijn. Dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en niet zonder elkaar kunnen. Het kunstproject Aan de hand bestaat uit foto’s van handen van allerlei verschillende mensen. Elke hand heeft een andere betekenis en verhaal. Samen vormen we de samenleving. Het kunstproject Aan de hand is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo

GG #42 Coollage - Mei 2022

Met Coollage laat Tintenkillers eigen werk en cool en creatief collagewerk zien van leerlingen van Taalbrug Junior en de Nova Montessorischool (Venlo). Aanleiding is ‘TaalBeeld’, waarmee Tintenkillers samen met leerlingen en docenten betekenis geeft aan een thema. Dit met collagetechnieken; in kleur, beeld, vorm en woord. Een schoolvoorbeeld van co-creëren en communicatie. TaalBeeld staat centraal in het nieuwe collagekunstboek van Tintenkillers: ‘Coollage - A Closer Look’ (uitgeverij Komma). In dit boek geven 45 gerenommeerde collagekunstenaars uit alle uithoeken van de wereld hún betekenis aan mondiale thema’s. Ieder werk is een visuele ontdekkingstocht, geprikkeld door 12 fragmenten.

GG #41 Cursistenexpositie Door het oog van... - April 2022

Door het oog van.. Verschillende thema's zijn door de ogen van onze cursisten van Kids & Kunst, Young Artist, Sculpturale keramiek en Fotografie experts bekeken en uitgewerkt in prachtige, unieke werken. Elke cursus die een bijdrage heeft geleverd aan de expositie heeft gewerkt aan een eigen thema/project. Het geeft dus een mooie inkijk in wat er allemaal gebeurt binnen de beeldende afdeling van Co.

GG #40 Weg met Wegwerp - Maart 2022

In het teken van de Nationale Opschoondag staat de volgende expositie in onze Goltzius Galerie: Weg met Wegwerp. De opening van deze indrukwekkende expositie vindt plaats op vrijdag 11 maart om 19.00 uur. Deze foto-expositie toont ons een overzicht van de collectie 'retroplastic' die Laurie Baggen en Suzanne van Knippenberg van vrijwilligersinitiatief Venlo Schoon door de jaren heen hebben verzameld. Met als kopstuk: een fles Pril uit 1961!

GG #39 Grafische technieken - Februari 2022

Grafische technieken worden veelal gebruikt op het moment dat men werk in een oplage wil maken. Het is een andere benaming voor prentkunst. De getoonde werken zijn hoofdzakelijk van cursisten die zich al met grafiek bezig gehouden hebben tijdens eerdere grafiek workshops bij Co of elders in een grafiek werkplaats. Ook zijn er een paar voorbeelden van druktechnieken van beeldende docenten Monique Romeijn en Eva Geutjes te zien.

GG #38 Cursistenexpositie rondom de Poolse beeldend kunstenares Tamara de Lempicka - Oktober-november 2021

Cursisten van Ontdek je eigen tekenhandschrift. Abstract schilderen en Schetsen & Schilderen hebben hun eigen interpretatie van een zwart-wit foto van De Lempicka gemaakt. De manier waarop de cursisten haar in hun werk vangen, varieert van realistisch tot uiterst fantasievol, van schetsmatig tot kubistisch en van een intens donker tot een grote kleurexplosie! In de werken wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende materialen, onder meer potlood, houtskool, ecoline, acryl en fineliner passeren de revue.

GG #37 De kracht van papier - Februari 2020

De Goltzius Galerie van Co toont De kracht van papier in een tentoonstelling met werk van Henk Jansen. Met ruim 50 papieren objecten en meer dan 20 schilderijen en collages is de expositie de grootste in Jansens jarenlange carrière.

GG #36 InBeeld - Juni 2019

Het thema dit jaar ‘sporen’. Dit thema wordt door de deelnemers in 2D en 3D kunstwerken vertaald.

GG #35 Ik ook van jou ihkv Roze Zaterdag - Mei 2019

Co hangt de Regenboogvlag uit voor een expositie van cursisten met als thema Roze Zaterdag.

GG #34 Eind expositie Fotografie, Kids & Kunst en Young Artist - April 2019

Ieder jaar sluiten de cursisten hun cursusjaar af met een expositie.

GG #33 “Klaasstraat kleurt Poëzie” in de Goltzius Galerie - Maart 2019

In de week van de poëzie exposeerden 25 cursisten van Co op de Klaasstraat in bijna twintig etalages!

GG #32 Selfies in de Goltzius Galerie - Februari 2019

Wie ben jij, en hoe laat jij je zien aan de buitenwereld? In het selfie-tijdperk zijn we gewend geraakt om zelfportretten te maken, maar in hoeverre tonen ze werkelijk wie je bent. Studenten Gilde Opleidingen leren zich te ontwikkelen als professional.

GG #31 Albert Kiefer - November 2018

Dagelijks schetst Albert Kiefer huizen en plaatst deze op social media. Onder zijn bijna 20.000 volgers is de Venlonaar een fenomeen. Veel van zijn inmiddels honderden tekeningen tonen woningen en gebouwen in Venlo.

GG #30 Fotomanifestatie Limburg Foto - Oktober 2018

25e editie van fotomanifestatie Limburg Foto! Al sinds 1970 toont Foto Limburg eens in de twee jaar de 100 beste foto's van vrijetijdsfotografen die lid zijn van de Fotobond Afdeling Limburg.

GG #29 Eind expositie Fotografie, Kids & Kunst en Young Artist - April 2018

Ieder jaar sluiten de cursisten hun cursusjaar af met een expositie.

GG #28 Post Art 'Rondom Water: overvloed en schaarste’ - Januari 2018

50 Kunstenaars uit Marokko, Duitsland en Nederland maakten A4 kunst over thema water, de overvloed en schaarste hier van.

GG #27 Usake Wok - December 2017

Usake Wok is een tekenaarscollectief dat zijn oorsprong kent in dektijd van de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Way back dus.

GG #26 Herman Kuypers All in the Family - November 2017

Via overwegend vrij gewone stoelen en een enkele keer een tafel slaagt hij er al meer dan 25 jaar in om tal van intermenselijke en universele thema’s van een bijzondere kant te belichten.

GG #25 Fotoclub AFV Blerick - September 2017

Fotografie is een passie veel mensen tot de verbeelding spreekt. Zo ook bij de leden van de AFV Blerick. Deze vereniging voor amateur fotografen is een actieve club die twee keer per maand bijeenkomt in Egelantier in Blerick. Samen bespreken ze foto’s en voorzien ze elkaar van opbouwende kritiek.

GG #24 InBeeld - Juni 2017

Het thema dit jaar ‘Stille levens’. Dit thema wordt door de deelnemers in 2D en 3D kunstwerken vertaald.

GG #23 Het artistieke hart van Co - April 2017

Co biedt zijn cursisten graag een podium om te laten zien wat ze hebben geleerd. Het einde van het cursusjaar geeft aanleiding voor een expositie in eigen huis.

GG #22 De dertiende - Maart 2017

Het getal 13 geeft een mysterieus gevoel rondom waarheid en geloof, maar staat ook voor transformatie en vernieuwing en op een andere manier kijken naar de tijd en de wereld om ons heen.

GG #21 Het hangt, en hoe! geweldig - Maart 2017

Cursisten van Iris SLock exposeren hun werk. Iedere cursist werkt op verschillende manier en met verschillende technieken aan huns kunstwerken, maar als overeenkomst delen ze hun passie voor schilderen.

GG #20 Jamél van de Pas - December 2016

De eerste solo-expositie van fotografietalent Jamél van de Pas. Jamél heeft al op 19 jarige leeftijd veel furore weten te maken op internationaal gebied.

GG #19 Nothing, if not beautifull - in the city - November 2016

In het weekend van 15 en 16 oktober 2016 bestaat Museum van Bommel van Dam exact vijfenveertig jaar. Met het collectieoverzicht ‘Nothing, if not beautiful (In The City)’ viert het museum samen met zeven culturele partners in Venlo op feestelijke wijze het verzamelverleden.

GG #18 Reizende expositie '60 jaar PSW' - Oktober 2016

Jubileums expositie met kunstwerken door Cliënten van PSW

GG #17 Martien Coppensprijs - September 2016

De Martien Coppensprijs is dé wedstrijd in Nederland voor documentaire fotografie door vrijetijdsfotografen.

GG #16 Vintage Africa - Mei 2016

Fotograaf Sander Stoepker (1966) werkt veel voor reclamebureaus en voor bedrijven zoals Talpa, ING en Heineken. Hij maakt het liefst portretten en popreportages. Verder bezocht hij inmiddels ruim 30 landen in Afrika. De serie ‘Vintage Africa’ kwam tot stand dankzij een prijsvraag. In 2011 won Sander de ‘World Portraits Photo Contest’ en hierdoor kon hij zijn idee voor deze reportage ten uitvoer brengen. Topfotograaf Sander Stoepker, die eerder al wereldsterren als Bono van U2 op de gevoelige plaat legde,komt naar Venlo met zijn foto expositie ‘Vintage Africa’. Tijdens de Fashionweek van KCV zal de expositie een van de ‘eye-catchers’ vormen.

GG #15 Expositie Sculpturale Keramiek - Maart 2016

Cursisten van de cursus Sculpturale keramiek exposeren onder leiding van beeldend kunstenaar en docent Arjen Markenstein hun werk in onze Goltzius Galerie.

GG #14 Verborgen Talenten Venlo - Maart 2016

Een expositie van kunstenaars die hun werk normaal gesproken delen via de Facebookgroep ‘Verborgen Talent Venlo’.

GG #13 Jos Deenen - Februari 2016

Bekende Venlose Collagekunstenaar. Het werk dat Deenen laat zien tijdens de tentoonstelling in de Goltzius Galerie heeft nog nooit zijn atelier De Franse Republiek in Venlo-centrum verlaten. Met zijn nieuwste collages legt hij meer nadruk op kunsthistorie in het algemeen.

GG #12 Expositie Masterclass Schilderen - Januari 2016

Expositie door cursisten van Masterclass Schilderen.

GG #11 'De originelen' - November 2015

De 21 originele illustraties van het boek "Lees mijn verhaal en kijk 21 maal" met de handgeschreven verhaalideeën werden tentoongesteld in de Goltzius Galerie van Co. Diverse kunstenaars uit Venlo en omgeving hebben op hun eigen artistieke wijze en met zeer verschillende technieken deze 21 verhalen geïllustreerd.

GG #10 90+ schilders exposeren in de Goltzius Galerie - December 2015

Met een indrukwekkende leeftijd van 90 en hoger laten deze kunstenaars zien dat passie en creativiteit geen leeftijdsgrens kent.

GG #09 Venlo Exposed - Oktober 2015

Wat begon als een stunt, eindigt in een grote opmerkelijke buitenexpositie van de 100 geselecteerde kunstenaars uit Venlo en omgeving: Venlo Exposed. Van 6 tot en met 18 oktober exposeerden professionele kunstenaars, dichters, architecten, beeldhouwers en vormgevers hun werken via de reclamezuilen in Venlo. Deze unieke buitenexpositie was een initiatief van Studio Luidspreker en de exploitant van de reclameborden Clear Channel Hillenaar.

GG #08 Prachtige tekeningen van Niek Kiefer in de Goltzius Galerie - September 2015

Speciaal voor The Big Draw Venlo tekende zij een serie portretten op krantenpapier. De tekeningen reageren daarbij op de berichten in de betreffende krant.

GG #07 Bruisend Cultuureducatie - Juli 2015

De expo toont resultaten van een ontwikkeltraject dat Het Bruist realiseerde met studenten Onderwijs Assistent van Gilde Opleidingen. De opening gaat gepaard met een mini-symposium voor leerkrachten en cultuurcoördinatoren op basisscholen. Eveneens lanceert Co ‘Rekenbreeks’; een digibord-toepassing om in korte lesonderbrekingen kinderen beter te leren rekenen door middel van dans. Dit product is ontwikkeld in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit in nauwe samenwerking met Basisschool De Toermalijn in Tegelen.

GG #06 Werk van Ben van Rijn - Juni 2015

Het is oktober 2010 als Ben van Rijn zijn eerste kennismaking heeft met verf, krijt, papier en linnen. Enthousiast werkt hij met kleuren, vormen en lijnen, composities bedenken en creëren. Hij maakt een ontdekkingsreis door ongekende mogelijkheden, niet vermoede vaardigheden en ongelooflijke scheppingsdaad. De kracht van het penseel, het veelvoud van kleuren, het gebruikmaken van de onbegrensde mogelijkheden.

GG #05 Eind expositie Fotografie, Kids & Kunst en Young Artist - April 2015

Ieder jaar sluiten de cursisten hun cursusjaar af met een expositie.

GG # 04 'Thuiswedstrijden' - April 2015

Fotografiecursisten van Nicky Caspers-Boeren presenteren ‘Volop Venlo’ en de kindercursisten van beeldend docent Suzanne Berkers exposeren onder de titel ‘Kunstkriebels’.

GG #03 'Groeten uit verschillende Venlo's!' - Maart 2015

Kunstenaar Wim Gijzen tekende in 1972 op een wel heel bizarre manier Nederland op. In dat jaar bezocht hij alle 863 zelfstandige gemeenten en legde deze middels fotografie en ansichtkaarten vast. Als proloog op zijn uitgebreide expositie in de Kunsthal Rotterdam, heeft de Goltzius Galerie zo’n 40 werken van Gijzen in huis. Dankzij uitgever Pascal van Spijk van kunstboekenuitgeverij VanSpijk Rekafa Publishers, is Co gelukt om de fotoregistratie van de toenmalige Noord-Limburgse gemeenten in het bijzondere kunstproject naar de Goltzius Galerie te halen.

GG #02 Berlijnse Straatkunst Taozus - Februari 2015

Wie de laatste jaren in Berlijn is geweest kent het posterwerk van straatkunstenaars opererend onder de naam Taozus zeker. Hun vintage fotocabineseries zijn niet meer weg te denken uit de straten van de bruisende metropool. Net als de beroemde Londonse stencil artiest Banksy is ook de ware identiteit van het beruchte kunstenaarsduo Taosuz onbekend. Dankzij de goede contacten in de internationale undergroundscene van de Venlose collagekunstenaar Rob Benders is het gelukt om de geheimzinnige Taosuz te benaderen. Zij bleken bereid om werk tijdelijk ter beschikking te stellen.

GG #01 Cursistenexpositie rondom Marokkaanse schildertechnieken - November 2014

In het kader van het project ‘Europa ontmoet De Maghreb’ gaven vier Marokkaanse kunstenaars uit Essaouira eerder dit jaar een gastles aan de cursisten van Co. Niet alleen de gedemonstreerde schildertechniek met zaagsel en verf, maar ook de Gnawa-muziek en een Marokkaans gedicht zijn vervolgens inspiratiebronnen geweest voor de cursisten om in een eigen schildersfeer te komen en zo een verbinding te zoeken met de kunst van de Maghreb.
Co. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres