Oproep: WijkMakers gezocht

Ben jij een cultuurmaker, social designer of voer jij kunstprojecten uit met communities en groepen mensen? Dan zoeken we jou! Kunstenaars in alle disciplines worden uitgedaagd van betekenis te zijn voor de wijk Vastenavondkamp in Blerick en haar bewoners.

WijkMakers

WijkMakers is een nieuw meerjarig 'kunstenaar-in-de-wijk'-programma in de regio Venlo. Als start van het project organiseren we een try-out waarbij vijf kunstenaars een maand aan de slag gaan om voorstellen uit te werken voor een langer programma. Hieruit wordt één maker geselecteerd die de gelegenheid krijgt naast een honorarium de kans voor langere tijd in de wijk te komen werken en wonen*.

WijkMakers is een initiatief vanuit woningcoöperaties Antares, Woonwenz, Wonen Limburg en de Gemeente Venlo en is powered by Co. de Cultuurontwikkelaar. Met WijkMakers zetten we kunst en cultuur in met als doel om de leefomgeving en sociale verbondenheid tussen wijkbewoners te verbeteren. WijkMakers borduurt voort op eerder gedane ervaringen met kunst in de wijk Vastenavondkamp in Blerick.

Makers gezocht

Maximaal vijf makers krijgen de kans om een maand door middel van een wijkverkenning in de wijk aan de slag te gaan, te ervaren, verbindingen te leggen en te experimenteren. Aan het eind van deze maand verzorgen zij een pitch voor de wijkbewoners en het ondersteunende team van de betrokken partijen. Na deze pitch wordt er één maker uitgekozen om voor een half jaar aan de slag te gaan in de wijk.

Tijdens de verkenningsmaand worden de makers begeleid in het proces vanuit Co. de Cultuurontwikkelaar. Een team van wijkprofessionals staat klaar om te helpen als makers kennis en contacten in de wijk zoeken. WijkMakers krijgen bovendien een workshop Design thinking aangeboden om ze op weg te helpen.

Selectiecriteria wijkverkenning

 • Artistieke visie
 • Affiniteit met de voorliggende thematiek en/of vraagstelling
 • Aantoonbare sociale skills
 • Vaardigheid in het organiseren en coördineren van projecten, van concept tot uitvoering.
 • Verbindingen kunnen leggen en samenwerkingen aangaan met wijkbewoners en initiatieven.
 • Op een laagdrempelige manier activiteiten organiseren en mensen uitnodigen actief deel te nemen
 • Draagvlak kunnen creëren vanuit de wijk.

Wat bieden wij de makers voor de verkenningsfase

 • Een kunstenaarsvergoeding van 1.766,- inclusief btw
 • Vergoeding van materiaalkosten van 333,- inclusief btw
 • Begeleiding vanuit de betrokken partijen
 • Voor één van de makers is er na de verkennisfase de kans om een half jaar te werken en wonen in de wijk. Voorwaarden over honoraria en woon werkplek worden nog uitgewerkt.

Aanmelden
Als je enthousiast wordt van deze open call, stuur dan je CV, portfolio met relevante projecten (max 8 pagina’s) en een motivatiebrief waarin je vertelt waarom dit project bij jou past naar kimvandijk@cultuurontwikkelaar.nl. Deadline voor aanmelden is vrijdag 10 mei 2024.
Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt.

Vraag het Kim

Kim van Dijk
CultuurontwikkelaarLeefbaarheid vergroten met kunst?

Programmalijn Leefbaarheid

Leefbaarheid is een belangrijk thema omdat actieve cultuurparticipatie de kwaliteit van leven in een gemeenschap verbetert. Door middel van culturele...

Lees meer
Antoniusmeule Blerick

Om de hal van appartementencomplex Antoniusmeule van woningcorporatie Antares mooier te maken zijn de bewoners zelf aan de slag. Onder...

Lees meer
Cultuur op Recept

Samen met partners uit de gezondheidszorg, het welzijnswerk én het culturele veld organiseert Co in de regio Venlo een aantal...

Lees meerCo. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 35 56 111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres