Expeditie #7

Beeldkracht = Superkracht

'Beeldkracht = Superkracht’ is een educatief programma dat zich richt op het bevorderen van de verbeeldingskracht en creativiteit van leerlingen in basisscholen, van groep 1 tot en met 8.

Vraag van de school

Voor het primair onderwijs | groep 1 t/m 8 en de docenten en voortgezet onderwijs

Hoe kunnen we taalonderwijs verdiepen door kunsteducatie te koppelen aan de methode van Taalbrug Junior?

De oplossing
'Beeldkracht = Superkracht’ is een educatief programma dat zich richt op het bevorderen van de verbeeldingskracht en creativiteit van leerlingen in basisscholen, van groep 1 tot en met 8. Het programma gebruikt kunstverhalen als middel om deze doelen te bereiken, waarbij een audiofragment wordt ingezet om leerlingen kennis te laten maken met kunstwerken uit het Odapark. Door middel van deze kunstverhalen worden leerlingen aangemoedigd om op een creatieve manier aan de slag te gaan.

PO: Veertig docenten van basisschool Petrus’ Banden worden getraind met een lesprogramma. Vervolgens gaan de docenten met de hele school dit project uitvoeren. We testen de lessen van kleuters tot bovenbouw. Hiermee slaan we een paar slagen ineen: De school wil zélf aan de slag, Oda biedt handvaten om vervolgens zelfstandig vooruit te kunnen. Met als doel om een jaarlijkse schoolbrede samenwerking met Odapark te hebben.

VO: Twaalf leerlingen van Agora onderwijs gaan tijdens Limburg Biënnale met deze lessen aan de slag. Het zijn leerlingen die specifiek gekozen hebben voor kunst in hun vakkenpakket.

Placeholder for 250115 Breinkracht is superkracht Odapark250115 Breinkracht is superkracht Odapark
Odapark

Beeldkracht = Superkracht

Placeholder for 250115 Breinkracht is superkracht 2 Odapark250115 Breinkracht is superkracht 2 Odapark
Odapark

Beeldkracht = Superkracht

Positieve impact in de praktijk

  • Verbeeldingskracht: Het programma moedigt leerlingen aan om hun verbeelding te gebruiken en verhalen te creëren op basis van kunstwerken. Dit bevordert creativiteit en kritisch denken.
  • Kunsteducatie: Leerlingen krijgen de kans om kunstwerken te ontdekken en te begrijpen, wat kan bijdraagt aan hun waardering voor kunst en cultuur. Daarnaast onderzoeken en ontwerpen ze hun eigen kunstwerk.
  • Burgerschapsvorming: Het project draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, tolerantie en begrip, doordat leerlingen vanuit verschillende perspectieven naar kunstwerken luisteren en verbeelden.
  • Nederlandse taal: Door met verhalen over kunst te werken, kan het programma bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid van de leerlingen.
  • Identiteitsontwikkeling: Het gebruik van beeldtaal kan kinderen helpen hun eigen identiteit te verkennen en uit te drukken.

Meer weten?

Deze expeditie heeft als pilot gedraaid tijdens de Limburg Biënnale.

Placeholder for 250115 Logo Odapark rood250115 Logo Odapark rood

Interesse in een expeditie?

Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden!

Wil jij weten met welke expedities je verschil kunt maken voor jouw school, leerlingen of studenten? Of wil jij als amateurvereniging, cultuurinstelling of cultuurmaker iets betekenen voor Lokaal C? Neem gerust contact op!

Placeholder for WEB 210707 Henriette S 1WEB 210707 Henriette S 1

Henriette Stroucken

Projectleider Lokaal C - Cultuureducatie met Kwaliteit Noord-Limburg