Expeditie #2
LofeLetters
Uit onderzoek blijkt dat het leesplezier van kinderen drastisch is gedaald en dat kinderen daardoor steeds minder lezen. Hoog tijd om dit probleem met kinderen te bespreken en samen te onderzoeken waardoor het probleem is ontstaan.
Vraag van de school
Voor het primair onderwijs | groep 1 t/m 8
Hoe maken we taal en vooral lezen weer aantrekkelijk voor kinderen?
Onze oplossing
Tijdens de expeditie LofeLetters onderzoeken we wat kinderen van lezen vinden. Zijn het letterlovers, kletskousen, boeken- wurmen of kritische lees-haters? Het ene kind eet boeken en de andere scheurt ze liever kapot. Tijdens deze expeditie wordt het leesprobleem met een creatieve bril op onderzocht... met de kinderen zelf!
- Wat vinden kinderen van lezen?
- Waarom houden ze van lezen? En waarom niet?
- Welke problemen hebben ze met lezen?
- Hebben ze zelf tips en ideeën om het anders te doen?
- En moeten kinderen boeken lezen? Of kunnen ze ook op een andere manier lezen?
- En hoe zetten we taal in de toekomst in? Praten we dan met walvissen in AI?
In elke groep onderzoeken we het leesprobleem op een andere manier. Er worden bijvoorbeeld strips getekend en geschreven, podcasts gemaakt, eigen raps geschreven, voorstellingen gespeeld met letters in de hoofdrol en je kunt zelfs op consult bij Dr. Saar.
Alle bevindingen en ideeën worden vervolgens voorgelegd aan Letterman en hij lost het probleem op. Hij komt met zijn oplossingen en bevindingen terug bij school, zodat zij er mee aan de slag kunnen.
Positieve impact in de praktijk
De kinderen leren op een creatieve manier te onderzoeken en te ontdekken hoe taal en vooral lezen weer aantrekkelijk wordt. Dit doen we door het ophalen van de mening van kinderen. Enkele quotes van kinderen uit de expeditie:
- “Woow zie je dat je minder kunt als je niet meer kunt lezen dan wat je kunt als je wél kunt lezen. Dat is ook wat!”
- “Wat nou als er een machine was die als je een boek aan het lezen was de omgeving om je heen zo laat zijn als in het boek!”
- “Als je niet kan lezen kan je niets (in het leven), dan wordt alles heel moeilijk.”
Partners: Cultuurpad en verschillende makers
Meer weten?
Deze expeditie heeft als pilot gedraaid op PO de Peddepoel, Weisterbeek, Titus Brandsma, Talentencampus en BS de Groenling.


Interesse in een expeditie?
Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden!
Wil jij weten met welke expedities je verschil kunt maken voor jouw school, leerlingen of studenten? Of wil jij als amateurvereniging, cultuurinstelling of cultuurmaker iets betekenen voor Lokaal C? Neem gerust contact op!


Henriette Stroucken
Projectleider Lokaal C - Cultuureducatie met Kwaliteit Noord-Limburg