De Blits!

​Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen de eerste editie van De Blits! Ze kregen een schilderij van Cris Vries in de klas, waar Vries een introductie bij verzorgde en het gesprek aanging met leerlingen over kunst, schilderen, sport en emoties.Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen gretig de eerste editie van De Blits! In de afgelopen weken hing een schilderij van kunstenaar Cris Vries (Swalmen) op toerbeurt in één van hun klassen. Ter plekke verzorgde de heer Vries hoogstpersoonlijk een introductie. Dit was geen inhoudelijk betoog over pigment of compositie, maar een bevlogen relaas van een ex-topsporter die zijn ervaringen op doek zet. Cultuurcoach en collage-kunstenaar Rob Benders verzorgde aansluitend een workshop. Daarin creëerden leerlingen hún versie van het werk, in de vorm van een affiche voor het kids-event van het LCW in mei.

De combinatie (top)sport en beeldende kunst was erg verrassend. In een vraaggesprek met Cris Vries geven ze aan verrast te zijn door een echt kunstwerk in de klas. Dat de maker er in de klas over vertelt vinden ze bijzonder. “Als je de betekenis weet is een kunstwerk pas echt speciaal”. “Knap als je als sporter je gevoel ook kunt schilderen” werd gezegd, net als “speciaal om in de klas te hebben” en “respect voor hoeveel werk zo’n schilderij wel niet is”.

Verrassend: leerlingen vonden het erg fijn dat de kunstenaar zelf óók vragen stelde aan de groep. Dat het daarmee al snel over hún eigen sport ging bijvoorbeeld. “in de workshop mocht je ook je eigen sport of hobby laten zien” . Net zo verrassend was dat één van de leerlingen heel bewust de eigen “drukke geest” benoemt. “Fijn om daar met een eigen kunstwerk iets mee te doen” was de letterlijke reactie. Waarmee de meerwaarde van de combinatie creativiteit en bewegen werd blootgelegd. Docenten maken hier graag tijd voor vrij. Zij weten allang dat creatieve en gezonde mensen beter in hun vel zitten, makkelijker ergens aan meedoen en beter presteren. Klassiek geval van een win-win situatie! Op naar De Blits! deel twee.

Meer projecten

De Late Roeping 2019 *ism hightech kunstfestival STRP

​Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen de eerste editie van De Blits!

Lees meer
Plastic plaggenhutten

​Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen de eerste editie van De Blits!

Lees meer
Hoe de schijf van vijf kinderen inspireert gezond te eten

​Ruim honderd leerlingen uit groepen acht van de basisscholen in Reuver ondergingen de eerste editie van De Blits!

Lees meerCo. de Cultuurontwikkelaar
Goltziusstraat 21
5911 AS Venlo
Telefoon 077 355 6111

Bereikbaarheid administratie: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Contact
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
FAQ


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dit is geen geldig emailadres