Co. krijgt groen licht voor cultuureducatieplan 2025-2028
Co. ondersteunt al jaren basisscholen en het culturele veld in Noord-Limburg bij de ontwikkeling van goed cultuuronderwijs. Met ingang van januari 2025 geeft Co. een vervolg aan zijn rol als penvoerder bij de uitvoering van het nieuwe cultuureducatieplan: Samen verder op avontuur met cultuur.
Fotobron: Cultuurpad
Co. de Cultuurontwikkelaar is penvoerder voor het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 (CmK3) in alle acht gemeenten van Noord-Limburg. Ook voor de komende vier jaar komt het penvoerderschap voor deze regio bij Co. te liggen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie, provincie Limburg en gemeente Venlo zijn enthousiast over en hebben hun akkoord gegeven op het cultuureducatieplan ‘Samen verder op avontuur met cultuur’, een logisch vervolg op de eerdere succesvolle aanpak van CmK3. Het plan richt zich op het duurzaam versterken van de kwaliteit van cultuureducatie middels een intensieve samenwerking tussen onderwijs en de culturele sector.
Kansengelijkheid en culturele ontwikkeling
In deze nieuwe periode van Cultuureducatie met Kwaliteit staan kansengelijkheid en de persoonlijke en culturele ontwikkeling van leerlingen en studenten centraal. Het plan, dat Co. de Cultuurontwikkelaar heeft opgesteld in nauwe samenwerking met onder andere Cultuurpad als vertegenwoordiger van de 105 basisscholen in Noord-Limburg, vervolgopleidingen, cultuurambtenaren, cultuurcoaches, culturele instellingen, zelfstandige cultuurprofessionals en andere Limburgse penvoerders voor cultuureducatie, heeft een tweeledig doel.
Doelen
Ten eerste zet het plan in op het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van cultuureducatie waarbij de nadruk ligt op het primair onderwijs (en het speciaal onderwijs). Creatieve ontwikkeling in denken en doen wordt zowel vakoverstijgend ingezet als geïntegreerd in vakken en/of thema’s zoals taal, burgerschap en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Tegelijkertijd is er ruimte om flexibel in te spelen op andere, actuele thema’s. Verder gaat er bijzondere aandacht uit naar pabo-studenten in de regio en wordt het voortgezet onderwijs ondersteund op basis van specifieke vragen.
Ten tweede zet het plan in op deskundigheidsbevordering. Leerkrachten, docenten, culturele partners en zzp’ers die in de cultuur en/of educatie werkzaam zijn, krijgen toegang tot het programma SamenScholing. Dit is een programma, in samenwerking met andere penvoerders in Limburg, gericht op kennisdeling en professionalisering middels het regelmatig organiseren en bijwonen van bijeenkomsten.
Met het plan ‘Samen verder op avontuur met cultuur’ wordt de basis gelegd voor een nieuwe periode vol culturele avonturen, waarin het onderwijs en de culturele sector samen bouwen aan de creatieve ontwikkeling in doen en denken van leerlingen en studenten.
Klik hier voor meer informatie over onze afdeling Cultuuronderwijs op Scholen.
Meer nieuws
De eerste editie van De Kunstambassade was een groot en inspirerend succes. Meer dan 50 professionals uit zorg, welzijn en cultuur kwamen samen om zich te laten inspireren door de... Lees meer
The Break Out Sessions, een talentontwikkelingsproject van Samir Ait Moh (Moksi) en Grenswerk, mede mogelijk gemaakt door Co’s jongerenimpuls We Are Today, is genomineerd voor de Limburgse Popprijs in de... Lees meer
In Venlo-Zuid kwamen buurtbewoners met het idee om persoonlijke verhalen uit de wijk te delen. Dit initiatief, onderdeel van het project Straatwaarde, werd opgepakt door kunstenaar Renée Verberne. Lees meer